
 Q:Are active-duty military members eligible

for in-state tuition? 

 A: In most cases, yes. Active-duty military

members who establish domicile in Virginia are 
eligible for the in-state tuition rate as of the next 
term.    Non-resident military members may also be 
eligible for the in-state tuition rate if they are 
assigned   permanent duty station in Virginia. 

Q: Can dependents and spouses of active 

duty military personnel pay in-state tuition at 

ESCC? 

A: In most cases, yes. As of July 1, 2006, if the

active-duty military member is assigned permanent 

duty station to a Virginia base, a contiguous state, 

or D.C., and is residing in Virginia, then the depend-

ents of the military member may be charged the  

in-state tuition rate regardless of domicile. Family of 

military members not meeting the criteria must 

demonstrate that domicile has been established. 

Q: Can the non-military spouse establish

Virginia domicile separate from the domicile of 

the active-duty military spouse? 

A:Yes. To establish their own domicile in Virgin-

ia, the non-military spouse must meet the same 

domicile requirements as any new resident to the 

state. 
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Q: What if a person disagrees with a tuition

Establishing 

Virginia  

Domicile 

classification decision? 

A: ESCC has established an appeal process for stu-

dents who disagree with the institution’s domicile determi-
nation. The initial domicile decision may be appealed to 
the Dean of Student Services. This decision of the Dean 
of Student Services may be appealed to a domicile 
review panel appointed by the college president. Any 
party aggrieved by this final college administrative 
decision shall have the right of review to the local circuit 
court. See the college catalog for more details about the 
domicile appeals process.  

The information in this brochure is for summary purposes 

only and does not address all provisions of the law. The 

complete text of section 23.7-4 of the Code of Virginia 

can be accessed on the web at http://www.schev.edu/

students/VAdomicileInfo.Asp .  

Inquires about establishing Virginia domicile or     

explanations involving special circumstances should 

be directed to the ESCC Admissions Office. 
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ESCC does not discriminate on the basis of race, color, national 
origin, sex, disability, or age in its programs or activities. The 
following person has been designated to handle inquiries 
regarding the non-discrimination policies: Janet Justis, 29300 
Lankford Hwy., Melfa, VA  23410; 757.789.1723.



Q: What does it mean if I am domiciled

out-of-state? Does it cost more? 

A: For the 2015-16 academic year, in-

state tuition and fees are  $146.50 per credit 
hour. Out-of-state tuition and fees are 
$341.10 per credit hour. There are also 
special rates for out-of-state students whose 
Virginia employer or federal agency in Virginia 
has entered into a contractual arrangement 
with ESCC.   

Q: If I’m out-of–state, what impact will

this have on financial aid? 

A: Generally Virginia  financial aid dollars

are reserved for Virginia-domiciled students. 
Therefore, in most cases, ESCC financial aid 
packages to out-of-state students will not 
cover all tuition costs.  Check into the col-
lege’s QuikPAY and TMS Payment Plan  
payment programs.  

Q: How does a student qualify as an “in-

state” student for tuition purposes? 

A: Although individuals may be considered

state residents for voting and other legal  
purposes, the Code of Virginia outlines the  
domicile requirements that must be met in 
order for a student to be classified as “in-
state” for tuition purposes. Proof of domicile 
involves satisfying the definitions of both 
domicile AND domiciliary intent.  

Q: What is domicile?

A: “Domicile” is the present, fixed home of

an individual to which he or she returns follow-
ing temporary absences and at which he or 
she intends to remain indefinitely. Mere 
physical presence or residence for education-
al purposes does not establish domicile.  

Q: What is domiciliary intent?

A: The present intent to remain indefinitely, together

with physical presence, establishes domicile. State law lists 
several factors which, taken as a whole, determine if     
domiciliary intent has been established. 

• Continuous residency in the state of Virginia for at least
one year prior to the start of the term 

• Employment in Virginia

• Payment of Virginia state income tax as a legal resident

• Registering to vote in Virginia

• Ownership of real property in Virginia

• Obtaining a Virginia driver’s license

• Acceptance of permanent employment in Virginia follow-
ing graduation 

• Registration of a motor vehicle in Virginia

• Sources of financial support

• Military records

• Any other social or economic factors specific to the
individual which establish intent to make Virginia one’s 
permanent home 

The burden is assumed by the applicant to provide as 
much information and documentation as appropriate to 
demonstrate intent. 

Q: How long must a person be domiciled in Virginia

before they can be considered “in-state” for tuition 

purposes? 

A: By law a student, or the person through whom the

student is claiming domicile, must be domiciled in Virginia 
for at least 12 continuous months immediately preceding 
the first day of the term. 

Q: Can a person leave the state for temporary 

purposes after establishing domicile and retain “in-

state” status? 

A: Yes. Temporary absences, such as leaving the

state to go to college or on a temporary assignment for 
your job, are permitted but he or she must maintain 
connections with Virginia while away. Any voluntary 
interruption or change in these connections could result 
in having to reestablish domicile upon returning to 
Virginia. 

Q: Are non-U.S. citizens capable of establishing

“in-state” classification? 

A: Non-U.S. citizens are legally capable of establish-

ing domicile if they have been granted the status of 

lawful permanent residents. Such immigrants may be 

reviewed for domicile status and eligibility for in-state 

tuition rates. Non-immigrants are subject to the  

limitations and restrictions of their legal status. Ask the 

ESCC Admissions Officer if your legal status permits a 

domicile review. 




